Κυριακή 2 Μαΐου 2021

Γιορτάζοντας το Πάσχα

 
 Πάσχα, Easter, Pâques, Ostern, Pasqua, Páscoa, Великден, აღდგომა, Pääsiäinen, Wielkanoc, Paskah, Påsk, Paskalya, פסחא, 复活节 ...
     Όπως κι αν γράφεται ή προφέρεται η λέξη, το Πάσχα είναι η μεγάλη γιορτή όλων των χριστιανών, που γιορτάζουν σε κάθε μέρος του κόσμου την Ανάσταση του Ιησού. Με κοινό στοιχείο το χαρμόσυνο μήνυμα "Χριστός  Ανέστη", που λέγεται σε κάθε γλώσσα της γης με την ίδια πίστη, αυτή η γιορτινή μέρα έχει διαφορετικό τρόπο εορτασμού από περιοχή σε περιοχή.
    Πρώτα-πρώτα ας δούμε συγκεντρωμένα μερικά από τα ξεχωριστά έθιμα της Μεγ. Εβδομάδας και του Πάσχα σε κάθε γωνιά της Ελλάδας.
  Το κάψιμο του Ιούδα, τα «Μαζίδια» και οι «αυγομαχίες» χαρακτηρίζουν το Πάσχα στην Ανατολική Μακεδονία, στην Κεντρική-Δυτική Θεσσαλία υπάρχει η «Ασπροδευτέρα» και το «νυφοδιάλεγμα» της Καλαμπάκας, η "συνάντηση των «εικονισμάτων" του Γριζάνο, στο δε νομό Λάρισας (επαρχία Ελασσόνας)  θα βρούμε τις «Λαζαρίνες» και τα «Πασχαλόγιορτα» του Μεγαλόβρυσου Αγιάς.
    Οι «πόλεμοι» με τα χαλκούνια στο Αγρίνιο, ο σταυρός από δάδες στη Ναύπακτο, ο χορός των Γεμ στην Κορινθία και ο "σαϊτοπόλεμος" στην Καλαμάτα είναι από τα γνωστότερα πασχαλινά έθιμα της  Δυτικής Ελλάδας και Πελοπννήσουπου κάθε χρόνο προσελκύουν μεγάλο αριθμό θεατών.
    Στην Ήπειρο υπάρχει το έθιμο της μεγάλης φωτιάς στην Άρτα και τα σπασίματα στο «Διαβολοπάζαρο» της Πρέβεζας. Διαβάζουμε και το σχετικό αφιέρωμα του περιοδικού "joinepirus" (σελ.26-30).
   Πολλούς θεατές από άλλα μέρη της πατρίδας μας -κι όχι μόνο- συγκεντρώνουν τα έθιμα: του «σεισμού» και των «μπότηδων» στην Κέρκυρα.
  Πάντως, δεν υπάρχει γιορτινό πασχαλινό τραπέζι στην Ελλάδα που να μην έχει "τσούγκρισμα αυγών" και ψήσιμο αρνιού - κατσικιού στη σούβλα (δείτε γιατί επικράτησε αυτό το έθιμο).  
  Κι ακόμη μεγαλύτερη ποικιλία εθίμων παρουσιάζει ο εορτασμός του  Πάσχα σε άλλα μέρη της Ευρώπης και όλης της γης. 
    Πρώτα- πρώτα, όπως τονίσαμε και στην προηγούμενη δημοσίευσή μας, η γιορτή αυτή δεν αφορά μόνο τη χώρα μας, αλλά όλους τους χριστιανούς της γης, Ορθοδόξους, Καθολικούς και Προτεστάντες. Μάλιστα τις περισσότερες φορές το Πάσχα των Ορθοδόξων δεν συμπίπτει με εκείνο των Καθολικών (δείτε μερικές πληροφορίες για το Πάσχα των Καθολικών). Όταν, δε, τυχαίνει Ορθόδοξοι και Καθολικοί να γιορτάζουμε το Πάσχα μαζί, αυτό δίνει ιδιαίτερη χάρη και λάμψη σε περιοχές της χώρας μας με μεικτό θρήσκευμα (Σύρος, Κέρκυρα) και δίνουν την ευκαιρία σε όλους να σκεφτούμε ότι αυτά που μας ενώνουν είναι περισσότερα απ΄ αυτά που μας χωρίζουν...
     Από την Κέρκυρα, παίρνουμε το καράβι και αποβιβαζόμαστε στη γειτονική, πανέμορφη Ιταλία. για να γνωρίσουμε το δικό της Πάσχα. Στο κέντρο της χώρας και συγκεκριμένα στο κρατίδιο του Βατικανού βρίσκεται η έδρα του Πάπα των Καθολικών. 
      Από την Ιταλία, παίρνουμε την Autosrtada  και κατευθυνόμαστε προς τη Γερμανία.
     Για τα πασχαλινά έθιμα άλλων ευρωπαϊκών χωρών, διαβάζουμε το "Πάσχα με αέρα ευρωπαϊκό!" και κυρίως τη δημοσίευση "Καλό Πάσχα" σε όλη την Ευρώπη!" από το παλαιό ιστολόγιο "Γνωριμίας των μαθητών της ΣΤ'΄τάξης του 9ου Δ.Σ. Άρτας με την Ευρώπη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου