Πέμπτη 3 Ιουνίου 2021

Κατασκευές Μουσικών Οργάνων (2)

     Μετά το μεγάλο ενδιαφέρον που δείξατε για τις κατασκευές μουσικών οργάνων με απλά μέσα (κάποιοι μάλιστα έχουν κάνει πολύ όμορφες κατασκευές, που θα τις φωτογραφίσουμε και θα τις δούμε εδώ αργότερα), συνεχίζουμε σήμερα με μερικές ακόμα ιδέες. Προέρχονται και αυτές από το υλικό του Προγράμματος "ΜΕΛΙΝΑ-Εκπαίδευση και Πολιτισμός". 
    Ας ετοιμαστούμε, συγκεντρώνοντας τα υλικά που θα χρειαστούμε, Καλύτερα, όπως έχουμε πει, είναι να δουλέψουμε ομαδικά, για να βρούμε πιο εύκολα όλα τα υλικά και τα εργαλεία και να φτιάξουμε ευκολότερα και ωραιότερα τα μουσικά όργανα που θέλουμε.
    Σήμερα, λοιπόν, θα ασχοληθούμε με κάποια όργανα που χρησιμοποιούνταν στην αρχαία Ελλάδα:
       Βλέπουμε κι ένα βίντεο, που θα μας βοηθήσει περισσότερο να μπούμε στον "κόσμο της αρχαίας Ελληνικής λύρας"
   Σειρά έχει τώρα η Άρπα. Είναι ένα όργανο που συνήθως οι αρχαίοι Έλληνες το ονόμαζαν "Τρίγωνον". Στη γνωριμία με το όργανο αυτό, θα μας βοηθήσει ένα μικρό άγαλμα ("Ειδώλιο") που βρέθηκε στο νησί "Κέρος" των Κυκλάδων και χρονολογείται από το 2700 π.Χ. έως 2300 π.Χ.! Μαθαίνουμε λίγα πράγματα για τον"Αρπιστή της Κέρου". Και τώρα, ετοιμαζόμαστε να φτιάξουμε μια Άρπα 
     Για την κατασκευή μιας πιο καλής άρπας, βλέπουμε (και ακούμε τον ήχο της) στο βίντεο: 
     Συνεχίζουμε με το αγαπημένο όργανο του τραγοπόδαρου αρχαίου ελληνικού θεού Πάνα 
  Και εδώ ακούμε ένα δείγμα του θαυμάσιου ήχου που βγάζει αυτό το όργανο, παιγμένο από ινδιάνους της Νότιας ("Λατινικής") Αμερικής:
     Κι αν δυσκολευτήκαμε λίγο με τις παραπάνω κατασκευές, εδώ έχουμε μια πολύ ευκολότερη: το "Μονόχορδο", ένα όργανο που χρησιμοποιούσε ο μεγάλος μαθηματικός και μουσικός της αρχαίας Ελλάδας, Πυθαγόρας.
    Για να καταλάβουμε πώς χρησιμοποιούσε ο Πυθαγόρας το Μονόχορδο, βλέπουμε αυτή τη σελίδα    Πιστεύω να βρείτε ενδιαφέρουσες τις σημερινές κατασκευές μας. Και ΜΗΝ ΞΕΧΝΑΜΕ: ΤΑ ΕΡΓΑΛΕΙΑ ΘΕΛΟΥΝ ΠΡΟΣΟΧΗ ΝΑ ΜΗΝ ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΤΟΥΜΕ!  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου